Urheilijan kynsisieni

Kynsisieni on tavallisempi urheilijoilla, kuin henkilöillä, jotka eivät harrasta urheilua.

Jokainen voi saada kynsisienitartunnan, mutta vaiva on paljon yleisempi urheilijoilla kuin henkilöillä, jotka eivät harrasta urheilua. Urheilijat altistuvat kynsisienelle ja erityisesti uimareilla on kolminkertainen riski saada kynsisienitartunta. Sieni, joka aiheuttaa kynsisienen (onykomykoosi), viihtyy pimeässä, kosteassa ja lämpimässä, joten hikiset urheilukengät tarjoavat sienelle erinomaisen elinympäristön. Urheilijoilla on myös enemmän taipumusta saada vammoja jalkoihin, joka edesauttaa sienen tunkeutumista kynsiin.

Suurin osa kaikista kynsisieni-infektioista on dermatofyytti -sienen aiheuttamia. Dermatofyytti on samantyyppinen sieni, joka aiheuttaa jalkasientä eli jalkasilsaa. Tulehtuneisiin kynsiin muodostuu usein kelta-vihreitä tai ruskeita värjääntymiä. Muita oireita ovat kynsien haurastuminen ja paksuuntuminen. Lopulta kynnet murentuvat, lohkeilevat tai irtoavat kokonaan.

Urheilijan kynsisienen riskitekijät

On monia syitä miksi kynsisieni urheilijoilla on niin tavallinen:

  • Märillä ja lämpimillä alustoilla toistuva kävely paljain jaloin. Kynsisieni on tarttuva ja organismi voi levitä nopeasti yleisissä tiloissa, joita käytetään urheilussa, esimerkiksi pukuhuoneet, kuntosalit, uimahallit ja yleiset suihkutilat.
  • Pitkäaikainen kosteiden ja lämpimien kenkien käyttö. Vaikka hikiset kengät eivät suoranaisesti aiheuta sienitulehdusta, ne kuitenkin tarjoavat ihanteellisen elinympäristön sienen kasvulle ja voivat välillisesti toimia kynsisienitulehduksen lähteenä.
  • Athlete’s foot. Uimarit, juoksijat, jalkapalloilijat ja koripalloilijat erityisesti ovat herkkiä saamaan jalkasienitartunnan. Athlete’s foot, eli jalkasieni eli jalkasilsa on ihotulehdus yleensä jalkaterän iholla, erityisesti varpaiden välissä ja aiheuttaa ihon kutinaa ja halkeilua. Hoitamattomana jalkasieni voi helposti levitä ihosta myös varpaankynsiin, joissa voi muodostua kynsisieni. Arviolta joka kolmas henkilö väestöstä, joka kärsii jalkasienestä saa myös kynsisieni-infektion.
  • Alttius varpaiden ja varpaankynsien toistuville vammoille. Juoksijoiden, tanssijoiden ja urheilijoiden jalat ovat kovemmalla rasituksella kuin muiden ja toistuva varpaiden hankautuminen kengän sisäpuolta vastaan voi aiheuttaa kynnen tulehduksen ja nesteen kerääntymisen kynnen alle. Tämä tekee kynsistä alttiimmat sieni-infektiolle, joka lopulta voi aiheuttaa kynnen epämuodostumista ja irtoamista. Ongelma yhdistetään myös liian tiukkoihin ja ahtaisiin kenkiin.
Jalanjälki hiekassa

Kynsisienen ehkäisy ja hoito

Vaikka kynsisieni urheilijoilla on hyvin yleinen, on kuitenkin paljon, mitä voi tehdä vähentääkseen kynsisienitartunnan riskiä. Varpaan kynnet tulisi pitää lyhyinä ja siisteinä ja jalat tulisi pestä huolella saippualla ja vedellä treenin jälkeen. Jalat tulisi myös kuivata hyvin jokaisen suihkukerran jälkeen sieni-infektion ehkäisemiseksi. Jalkoja olisi myös hyvä tuulettaa ja antaa kuivua itsestään aina kun mahdollista. Jalkojen pitäminen kuivana ja hyvin tuulettuneina ennaltaehkäisee sienitartunnan saamista. Myös sukkien ja kenkien säännöllinen vaihtaminen vähentää sieni-infektion riskiä. Vanhoissa kengissä saattaa asustaa suuri määrä sieni-itiöitä ja paljon käytetyt urheilukengät olisi hyvä vaihtaa uusiin tietyin väliajoin.

Yleisissä suihkutiloissa ja pukuhuoneissa tulisi käyttää sandaaleja tai varvastossuja suojaaman jalkoja lattiakosketukselta ja paljasjaloin liikkumista tulisi välttää myös kotona. Myös henkilökohtaisten tavaroiden, kuten pyyhkeiden ja kynsileikkureiden lainaamista muille tulisi välttää, koska sieni-infektiot voivat kulkeutua niiden mukana edelleen.

Jos huomaa kynsisienitartunnan oireita, niitä ei kannata jättää huomiotta. Kynsisientä voi olla hankala hoitaa ja mitä aiemmin hoito aloitetaan, sen parempi. Lievät ja kohtalaiset tulehdukset voidaan hoitaa paikallishoitotuotteilla, kuten Nalox. Nalox eliminoi tyypillisesti kynsisientä aiheuttavan sienen antifungaalisella vaikutuksella ja samalla tasoittaa värjääntymiä ja vahvistaa, sekä silottaa kynttä. Kynsisienen hoito kestää yleensä kuukausia, mutta Nalox parantaa kynnen ulkonäköä usein jo viikon kuluessa*. On suositeltavaa jatkaa kynsisienen hoitoa, kunnes vaurioituneen kynnen tilalle on kasvanut kokonaan uusi terve kynsi. Vakavimmissa tulehduksissa voidaan joutua turvautumaan leikkaukseen tai suun kautta otettaviin lääkkeisiin.

Nalox – Kolmivaikutteinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjäytymiä sekä vahvistaa ja tasoittaa kynnen pintaa

Käyttöohjevideo

Katso käyttöohjevideo ja opi, kuinka käyttää Naloxia.

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää