Mikä on kynsipsoriaasi?

Monet psoriaasipotilaat saavat psoriaasin kynsiinsä. Itse asiassa noin puolelle psoriaasipotilaista kehittyy kynsipsoriaasi.

Psoriaasis on krooninen ihovaiva, joka aiheuttaa ihosolujen ylituotantoa ja muodostaa ihoon hopeaisia laikkuja ja hilseilyä pääasiassa polvissa, kyynärpäissä, päänahassa, käsissä, jaloissa ja alaselässä. Jopa 80 % henkilöistä, jotka sairastavat psoriaattista niveltulehdusta (psoriakseen liittyvä sairaus, joka vaikuttaa niveliin) saavat kynsipsoriaasin.

Vain 5 %:lla kynsipsoriaasista kärsivistä ei ole muita psoriaasin oireita muualla kehossaan. Näitä tapauksia voi olla vaikea diagnosoida, koska kynsipsoriaasi muistuttaa suuresti kynsisientä, joka on lois-mikro-organismin aiheuttama kynsisairaus ja tarttuu noin 10 % väestöstä. Noin kolmasosa kaikista kynsipsoriaasista kärsivistä henkilöistä kärsii myös kynsisienestä.

Kynsipsoriaasin aiheuttaja

Kynsipsoriaasin syitä ei täysin vielä ymmärretä, mutta perintötekijät, immuunijärjestelmä ja ympäristö ovat osa kynsipsoriaasin aiheuttajista. Kynsipsoriaasi voi muodostua kaikenikäisille, mutta sitä ilmenee useimmiten aikuisilla. Kynsipsoriaasi ei katso etnistä taustaa, eikä sukupuolta, sen voi saada meistä kuka tahansa. Kynsipsoriaasi ei ole tulehdus, eikä se tartu toisiin ihmisiin. Kynsipsoriaasi on krooninen vaiva, johon ei ole parantavaa hoitokeinoa, mutta vaivaa voidaan hoitaa hyvin tuloksin oikeanlaisilla kynsipsoriaasi-hoidoilla.

Jalan tutkinta

Kynsipsoriaasin oireet

Kynsipsoriaasin oireita voi ilmetä niin varpaan- kuin sormenkynsissä. Klassisia kynsipsoriaasin merkkejä ovat kuoppaiset merkit kynsissä, kynsipedin löystyminen (oncholysis), värjäytymät ja kynnen muodon ja paksuuden muutokset. Kynnessä voi myös esiintyä puolelta toiselle ulottuvia viivoja, sekä kynnen haurastumista, johtuen kynnen rakenteiden heikentymisestä. Kynsipsoriaasin ulkonäkö ja vaikeusaste vaihtelevat henkilön mukaan. Kynsipsoriaasi on vaiva, jolla on tapana tulla ja mennä, aiheuttaen toisinaan vakavia oireita ja esiintyen toisinaan oireettomana pitkiäkin aikoja. Toisilla henkilöillä oireet ovat toistuvia, kun toisilla taas oireiden palaamiseen voi kulua monia vuosia.

Kynsipsoriaasin hoito

Hoitamattomana vakava kynsipsoriaasi aiheuttaa epämukavuutta, nolouden tunnetta ja toiminnallisia ongelmia. Oireista voi olla hankala päästä eroon, mutta uudenlaiset lääkehoidot ovat tehneet kynsipsoriaasin hoidosta helpompaa. Lieviä tulehduksia voidaan hoitaa paikallisesti käytettävillä voiteilla. Yksi tehokas hoitovaihtoehto on Nalox, joka on paikallisesti käytettävä itsehoitovalmiste. Nalox on kliinistesti tutkittu ja todistettu tehokkaaksi sieni-infektioita vastaan, jotka ovat hyvin tavallisia kynsipsoriaasin yhteydessä. Nalox eliminoi fyysisellä antifungaalisella vaikutuksella tyypillisesti kynsisieni-infektiota aiheuttavan sienen, samalla vähentäen värjäytymiä ja silottaen hellävaraisesti kynnen pintaa. Nalox sitoo kynteen kosteutta, joka puolestaan vahvistaa kynttä ja parantaa kynnen ulkonäköä. Nalox-hoidon näkyviä tuloksia voit huomata jo viikon hoidon jälkeen*.

Jos paikallishoidot eivät auta, ota yhteyttä lääkäriin. Määrättävä hoito voi olla kynteen ruiskutettavia steroideja, joka voi olla kivuliasta. Muita mahdollisia kynsipsoriaasin hoitoja ovat kirkasvalohoito, lääkkeet tai kynnen poisto. Huolimatta hoitovalinnasta, kannattaa pitää mielessä, että voi kestää jopa vuoden, ennen kuin kynsi on täysin parantunut. Psoriaasista ei voi parantaa kokonaan, mutta erilaisilla hoidoilla voi huomattavasti parantaa psoriaasista kärsivien kynsien ulkonäköä ja toimivuutta.

Nalox – Kolmivaikutteinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjäytymiä sekä vahvistaa ja tasoittaa kynnen pintaa

Kynsipsoriaasin syyt

Psoriaasi saa kehon ylituottamaan ihosoluja. Kenellä kynsipsoriaasi ilmenee ja miksi?

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa.
Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää