• Kuopat. Kynsikuopat ovat perinteinen kynsipsoriaasin oire. Kuopat voivat olla matalia tai syviä ja muodostuvat kun kynsipedin pinnasta hajoaa soluja. Altistuneessa kynnessä voi olla joko yksi tai useampi kuoppa.
  • Värjäytyminen. Altistuneeseen kynteen muodostuu usein kirkas kelta-punainen läikkä kynsipedin alle. Läikkä näyttää usein veri- tai öljypisaralta, läikkää kutsutaan öljypisteeksi tai lohiläikäksi. Mureneminen saa kynnen muuttumaan valkoiseksi, jossain tapauksissa keltaiseksi tai ruskeaksi. Kynnen alaosassa oleva haalea osa voi myös muuttua punaiseksi, jos kynnen alla olevat hiussuonet tukkeutuvat. Valkoiset läikät voivat olla merkki leukonykiasta tai keskimatriisi sairaudesta.
  • Kynnenalaisen ihon paksuuntuminen. Kun eri ainekset kerääntyvät kynnen alle, seurauksena kynnestä tulee paksu ja arka. Lääketieteellinen termi tälle on subungual hyperkeratosis ja se voi johtaa kynnen irtoamiseen eli onykolyysiin.
  • Onykolyysi. Lääketieteellinen termi kynnen irtoamiselle, joka ilmenee kynnen erkanemisella sen alla olevasta ihosta. Irtoaminen alkaa kellertävän tai vaalean läikän ilmestymisellä kynnen kärkeen, josta se siirtyy kohti kynnen pohjaa. Onykolyysi voi aiheuttaa kynsipedin bakteeritartunnan tai kynsisienen, jolloin kynnen väri voi muuttua tummaksi.
  • Juovat. Niin kutsutut Beaun viivat kulkevat poikittaisesti kynnen laidasta laitaan ja voivat olla merkki kynsipsoriaasista. Psoriaattisiin kynsiin voi muodostua myös pieniä mustia juovia, jotka kulkevat kynnen kärjestä kynsinauhaan. Näitä juovia kutsutaan säleverenvuoksi ja ne ovat peräisin kynnen ja sen alla olevan ihon välisestä verenvuodosta.
  • Murenevuus. Jos kynnen alla olevat osat eivät ole terveitä, johtaa se kynnen heikentymiseen ja murenemiseen. Tämä on yleensä merkki vakavasta kynsipsoriaasista.
  • Paksuuntuminen. Jos kynsipsoriaasi on infektoitunut sienestä, se alkaa todennäköisesti paksuuntumaan. Tällöin kynttä on vaikea leikata lyhyemmäksi.

Kynsipsoriaasin hoito

Kynsipsoriaasia on haastavaa hoitaa, mutta kynnen kynnen ulkonäköä ja toimintaa voi parantaa hoidon avulla.

Kynsipsoriaasin syyt

Psoriaasi saa kehon ylituottamaan ihosoluja. Kenellä kynsipsoriaasi ilmenee ja miksi?

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää