Kynsisieni – määritelmä ja faktat

Kynsisieni on yleisin kynsisairaus. Arviolta 50 % kaikista kynsivaurioista johtuu kynsisienestä.

Yleisiä kynsisienen oireita ovat värjäytymät, paksut ja hauraat kynnet, joiden kärjet saattavat katkeilla. Kynsisientä esiintyy tavallisemmin varpaankynsissä kuin sormenkynsissä, ja kynsisientä ilmenee yleisimmin miehillä kuin naisilla. Kynsisientä ilmenee pääasiassa aikuisiällä ja riski saada kynsisienitartunta suurenee iän myötä, koska iän myötä verenkierto heikkenee ja myös kynnet kasvavat paksummaksi ja hitaammin. Riski kynsisienen kehittymiseen on yleisempää yli 60-vuotiaille. Riskiin saada kynsisieni vaikuttavat myös huono verenkierto, psoriaasis, diabetes, heikentynyt immuunijärjestelmä tai perinnölliset tekijät.

Kynsisienitartunta johtuu usein sieni-infektiosta ihossa, esimerkiksi jalkasienestä eli jalkasilsasta. Tila on yleisempi urheilijoiden ja uimareiden keskuudessa, koska kosteus ja lämpö antavat ihanteellisen ympäristön sienen kasvamiseen ja leviämiseen. Kynsisieni on tarttuvaa. Erityisesti ihmisillä, jotka käyttävät yleisiä uimahalleja ja suihkuja, käyvät manikyyreissä ja pedikyyreissä, joiden työkaluja on käytetty toisiin ihmisiin, on suurempi riski saada kynsisienitartunta.

Kun sieni on päässyt muodostumaan ihoon tai varpaankynsiin, se voi levitä myös sormenkynsiin kosketuksesta, esimerkiksi raapiessa. Toinen riskitekijä sormenkynsisienen muodostumiseen on usein toistuva käsienpesu tai toistuva käsien liottaminen vedessä, nämä vahingoittavat suojaavaa ihoa kynsien ympärillä ja edesauttavat mahdollisen kynsisienen muodostumista. 

Kynsisienen oireet

Kynsisieni kehittyy ajan myötä ja on alussa kivuton, joten oireita voi olla hankala huomata. Kynsisienen oireet voivat myös vaihdella riippuen siitä, minkä tyyppinen sieni aiheuttaainfektion. Yleisin sienityyppi on dermatofyytti, joka aiheuttaa arviolta 90 prosenttia kaikista sieni-infektioista kynsissä. 

Ensimmäinen oire infektiosta näkyy usein pienenä valkoisena tai keltaisena laikkuna kynnen kärjen alla. Sieni-infektion levitessä seuraa yleensä oireita kuten, paksuuntuneet ja hauraat kynnet. Ei ole myöskään epätavallista, että kynsissä esiintyy värjäytymiä (yleensä vihreän tai keltaisen värisiä), kuten myös muutoksia kynnen muodossa, sekä kiillottomuutta. Toisinaan infektoituneen kynnen alle jääneet roskat voivat toisinaan aiheuttaa kynsien tumman värimuutoksen, seurauksena tästä kynsi voi muuttua pehmeäksi ja haurastua. Infektion pahetessa kynsi voi toisinaan irrota kynsipedistä (onychylysis) ja aiheuttaa paitsi kipua, myös kynnen irtoamisen. Jos infektiota ei hoideta, voi se levitä muihin omiin kynsiin, sekä kanssaihmisiin.

Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoito voi olla hankalaa, koska infektio on tunkeutunut kynnen sisään ja et pysty näkemään lopputulosta ennenkuin uusi kynsikasvu on korvannut infektoituneen kynnen. Hoitotoimenpiteet riippuvat siitä, minkä tyyppinen kynsisienitulehdus on kyseessä ja kuinka vakava se on. Sienitulehdukseen voi aluksi kokeilla apteekista saatavia päällelevitettäviä itsehoitovalmisteita. Nalox on päällelevitettävä kynsisienihoito, joka hoitaa sekä oireita että kynsisienen muodostumisen syytä. Fyysisen antifungaalisen tehon avulla Nalox eliminoi sienen, joka tavallisesti on syynä kynsisienitulehdukseen. Nalox hoitaa kynsisienen oireita parantamalla kynnen kosteustasapainoa ja silottamalla hellävaraisesti kynnen pintaa, lisäksi se muuttaa kynnen mikroympäristöä ja vahvistaa kynttä. Kynsisientä on suhteellisen hankala hoitaa, mutta Naloxilla saat näkyviä tuloksia jo viikossa*.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että aloitat hoidon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja jatkat hoitoa täsmällisesti läpi koko hoitoajan. Vaikeammissa kynsisienitapauksissa, joihin omatuotehoidosta ei ole ollut toivottua apua; on syytä ottaa yhteyttä omaan lääkäriin tehokkaampia hoitotoimenpiteitä varten.

Kynsisienen syyt

Kynsisieni on kaikkein yleisin kynsisairaus, mutta mikä aiheuttaa kynsisienen?

Kynsisieni ja jalkasilsa

Jalkasilsa on sienen aiheuttama ihotulehdus, kun taas kynsisieni on tulehdus kynnessä.

Nalox – Ainutlaatuinen, kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää