Kynsisienen ja jalkasienen oireet

Kynsisieni tai onykomykoosi, on yleinen komplikaatio jalkasienestä.

Molemmat vaivat, jalkasienen eli jalkasilsan ja onykomykoosin, aiheuttaa usein samantyyppinen sieni, niin kutsuttu dermatofyytti, joka viihtyy kosteassa ja lämpimässä ja elää kuolleesta ihokudoksesta. Tämä sieni aiheuttaa myös silsaa, jalkasilsaa ja nivussilsaa. Jalkasieni on ihoinfektio, kun taas onykomykoosi on infektio itse kynnessä.  Monelle jalkasienestä kärsivälle ihmiselle kehittyy myös kynsisieni siitä syystä, että hoitamattomana sieni leviää helposti varpaiden välisestä ihosta varpaankynsiin.

Sekä jalkasieni että kynsisieni ovat tarttuvia ja voivat levitä helposti esimerkiksi pukuhuoneissa, kuntosaleilla, kynsistudioissa, uimahalleissa ja yleisissä suihkuissa. Sieni voi levitä myös henkilökohtaisten tavaroiden, kuten pyyhkeiden ja vaatteiden lainaamisella. Jalkasieni on yleinen vaiva urheilua harrastavien keskuudessa. Myös kynsisieni on yleinen vaiva urheilijoilla, koska lämpimät ja hikiset kengät tarjoavat erinomaisen elinympäristön sienelle. 

Jalkasienen ja kynsisienen oireet

Yleisimmät jalkasienen eli jalkasilsan oireet ovat halkeilu, kuoriutuminen ja hilseily jalkaterän reunoilla ja varpaiden välissä. Jalkasieni voi myös aiheuttaa ihon kutinaa ja punoitusta, sekä polttavaa tunnetta ja pistävää kipua. Jos tulehdus pääsee leviämään kynsiin, aiheuttaa se lievää värimuutosta varpaankynnen kulmassa, joka myöhemmin leviää kohti kynnen pohjaa. Kynsisienen oireet ovat alussa usein melko huomaamattomia, mutta tulehduksen levitessä kynnet saattavat haurastua ja paksuuntua. Hoitamattomana tulehdus voi aiheuttaa kynnen höltymistä ja lopulta kynnen irtoamisen. Kynsisieni-infektiot ovat alussa usein kivuttomia, mutta voivat taudin edetessä aiheuttaa epämukavuutta ja kipua

Jalkasienen hoito

Vaikka jalkasienen (athlete’s foot) ja kynsisienen (onykomykoosi) aiheuttaja on saman tyyppinen sieni, vaivoja hoidetaan kuitenkin eri lääkityksillä. Athlete’s foot eli jalkasieni on usein lievä ja voidaan oikeanlaisella antifungaalisella hoidolla eliminoida muutamassa päivässä tai viikossa. Jalkasienen hoitokeinoja ovat muun muassa antifungaaliset voiteet, suihkeet, nesteet, jauhemaiset tuotteet ja tabletit, joita käytetään yhdessä omahoidon kanssa, kuten jalkojen säännöllinen pesu vedellä ja saippualla ja kuivaamalla jalat huolellisesti pesun jälkeen. Myös sukkien ja kenkien säännöllinen vaihtamien on yksi tärkeä asia jalkasienen omahoidossa.

Kynsisienen hoito

Jos ihotulehdus on levinnyt varpaankynsiin, vaivaa hoidetaan eri hoitokeinoilla kuin jalkasientä. Kynsisienen hoito voi olla haastavaa, koska tulehdus on tunkeutunut kynnen sisään ja hoidon tulisi tunkeutua kynsilevyn läpi kynsipetiin kyetäkseen tuhoamaan tulehduksen. Lisäksi kynsisieni ei tuhoudu täysin, ennen kuin uusi kynsikasvu on kokonaan korvannut vanhan kynnen ja tämä saattaa kestää jopa kokonaisen vuoden.

Lieviä kynsisienitapauksia voidaan hoitaa paikallisesti käytettävillä itsehoitolääkkeillä, kuten antifungaaliset lakat tai voiteet. Kyseisillä hoitokeinoilla on tosin todettu olevan suhteellisen alhainen onnistumisprosentti. Paikallishoitoja voidaan käyttää lievistä kohtalaisiin kynsisienitulehduksiin. Nalox on kliinisesti tutkittu paikallisesti käytettävä itsehoitovalmiste kynsienen hoitoon, jossa on fyysinen keratolyyttinen vaikutus, sekä alentava vaikutus tyypillisesti kynsisienitulehdusta aiheuttaviin sienisoluihin. Nalox tasoittaa myös värimuutoksia, sekä vahvistaa ja silottaa kynnen pintaa, ja ensimmäiset näkyvät tulokset ovat havaittavissa usein jo viikon hoidon jälkeen*. Kynsisieni-infektion hoitoa on tärkeää jatkaa, kunnes uusi terve kynsi on kasvanut vaurioituneen tilalle.

Jos mikään näistä hoitokeinoista ei ole avuksi, tai jos tulehdus pahenee, ota yhteyttä lääkäriin mahdollisen suun kautta otettavan lääkkeen reseptin saamiseksi. Jotkin näistä resepteistä saattavat aiheuttaa merkittäviä sivuoireita, joten lääkärin kanssa tulee keskustella kynsisienen lääkityksen kanssa risteävästä muusta lääkityksestä tai terveydentilasta. Joissakin tapauksissa tulehtuneen kynnen poistamisessa on turvauduttava leikkaukseen.

Kynsipsoriaasi (kynsipsoriaasi)

Mikä on kynsipsoriaasi ja kuinka voin hoitaa sitä?

Kynsisienen oireet

Kaikista kynsisairauksista noin 50% on kynsisieni-infektioita. Mitkä ovat kynsisienen oireet?

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää