Kynsien värimuutokset – yleinen kynsisienen oire

Kynsien värimuutokset voivat olla epäesteettisen näköisiä ja aiheuttaa nolouden tunnetta

Kynsien värimuutokset voivat olla myös seurausta terveyssyistä, kuten tulehduksista tai kroonisista terveysoireista. Keltaiset, mustat tai valkoiset kynnet voivat olla oire kynsisienestä, mutta joissakin tapauksissa syy kynsien värimuutoksiin voi johtua myös vammasta, kynsipsoriaasista tai muista syistä. Jos värjääntymien aiheuttajana on kynsisieni, liittyy siihen usein myös muita oireita kuten esimerkiksi löyhät, murenevat ja paksuuntuneet kynnet. Kynsisieni voi aiheuttaa myös kynsien katkeilua.

Keltaiset kynnet

Keltaiset kynnet ovat yleinen oire sieni-infektiosta, josta voi kärsiä kuka tahansa, tosin ikäihmiset ja urheilijat ovat tähän alttiimpia. Kynsisieni-infektioita on useita eri tyyppejä, joiden oireet poikkeavat hieman toisistaan, myös useiden erityyppisten sieni-infektioiden yhdistelmät ovat melko tavallisia. Keltaiset kynnet yhdistetään usein silsasieniin, jota kutsutaan nimellä dermatofyytit. Näillä sienityypeillä on taipumusta aiheuttaa ihotulehdusta.

Toisinaan värjääntymät saattavat johtua kynnen irtoamisesta kynsipedistään; onykolyysistä. Kynnen alla olevalle alueelle kertyy helposti likaa, joka aiheuttaa kynnen värjääntymisen keltaiseksi, ruskeaksi tai toisinaan harmaa-valkoiseksi. Kynsien värimuutokset saattavat olla myös merkki kynsipsoriaasista.

Harvinaisissa tapauksissa syy keltaisiin kynsiin löytyy geneettisestä häiriöstä, jota kutsutaan nimellä keltakynsioireyhtymä. Tähän oireyhtymään liittyy hengityselinoireet ja alaraajojen lymfedeema,  joka aiheuttaa nesteen kertymistä ja kroonista turvotusta jaloissa. Keltakynsioireyhtymä voi aiheuttaa kynsien paksuuntumista ja kynsien värimuutoksia keltaisesta kellertävän vihreään ja toisinaan kynnet eivät myöskään kasva kunnolla. Keltaiset kynnet on myös liitetty diabetekseen, huonoon verenkiertoon ja heikentyneeseen immuunijärjestelmään.

Kynsisieni varpaassa

Värjääntynyt kynsi

Valkoiset kynnet

Syy valkoisiin kynsiin saattaa olla valkoinen pinnallinen kynsisilsa (white superficial onychomycosis), joka on harvinainen sieni-infektio, jota tavataan yleensä varpaankynsissä. Tämä sienityyppi asettautuu kynnen pintaan, jossa se muodostaa valkoisia jauhemaisia laikkuja, joka leviävät ja lopulta peittävät koko kynnen. Tulehduksen myötä kynnestä tulee myös karkea ja hauras.

Endonyx onychomycosis, joka on kynsisienen toinen muoto, voi tuottaa maidon valkoista värjääntymistä ja kynnen irtoaminen (onykolyysi) aiheuttaa toisinaan valkoisia läikkiä kynnen ja kynsipedin irtoamiskohtaan.

Mustat kynnet

Mustat kynnet ovat usein jonkin vamman aiheuttamia tai jatkuvasti liian pienten tai epäsopivien kenkien pitämisestä johtuvia kynsien värimuutoksia. Onnettomuudet, kuten varpaan kolhaisut ja litistymiset voivat aiheuttaa verenvuodon kynnen alla saaden kynnen näyttämään mustalta, violetilta, punaiselta tai ruskealta. Kyseinen onnettomuus tunnetaan myös nimellä kynnenalainen hematooma ja se voi olla hyvin tuskallinen johtuen paineesta, joka muodostuu kynnen alle. Mustiin kynsiin liittyy yleensä turvotusta, epämiellyttävää hajua ja märkävuotoa, ja vahingoittuneella kynnellä on taipumus irtoamiseen muutamia päiviä vamman sattumisen jälkeen. Paljain jaloin kävely ja urheiluharrastukset kasvattavat varpaankynsiin kohdistuvien vammojen riskiä.

Mustat värimuutokset kynsissä voivat olla myös merkki sienitulehduksesta.

Vihreät kynnet

Vihreät kynnet johtuvat tavallisesti kynsipedin tulehduksen aiheuttavasta pseudomonas-bakteerista. Tämä infektio ilmenee ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on jo heikentynyt, esimerkiksi pitkän aikaa sairaalassa olleet potilaat.

Sieni-infektioissa ilmenee myös toisinaan kelta-vihreitä värjääntymiä.

Kynsien värimuutosten hoito

Kynsimuutosten asianmukainen hoito riippuu muutosten perimmäisistä syistä. Nalox on apteekista ostettava itsehoitovalmiste kynsisienen hoitamiseen. Se on kliinisesti tutkittu tehokkaaksi hoidoksi kynsisientä vastaan. Nalox eliminoi tyypillisesti kynsisientä aiheuttavan sienen fyysisellä antifungaalisella vaikutuksella. Samalla keratolyyttinen vaikutus pehmentää hellävaraisesti kynnen pintaa, poistaa värjäytymiä ja parantaa kynnen ulkonäköä. Kynsisienen hoito vaatii kärsivällisyyttä, mutta Naloxilla ensimmäiset tulokset näkyvät usein jo viikon käytön jälkeen*. Jatka kuitenkin Naloxin käyttöä kunnes terve kynsi on kasvanut vaurioituneen tilalle.

Jos värjääntymien syynä on diabetes, lymfedeema, tai jokin muu sairaus, niin hoidon kannalta on tärkeää aluksi selvittää taustalla olevat syyt. Huolimatta siitä, mikä aiheuttaa kynsien värjäytymät, on tärkeää, että et jätä oireita huomiotta – tila tuskin paranee itsestään ja mitä aiemmin aloitat hoidon, sen parempi.

Nalox – Kolmivaikutteinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjäytymiä sekä vahvistaa ja tasoittaa kynnen pintaa

Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoito vaatii kärsivällisyyttä, mitkä ovat eri hoitomahdollisuudet?

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää