Kynsisienen syyt

Kynsisieni-infektio, onykomykoosi, on yleisin kynsihäiriön syy ja se kattaa noin 50 prosenttia kaikista kynsi-infektioista.

Mutta mistä kynsisieni syntyy? Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on sieni – mitättömän pieni loisorganismi, joka ei ole kasvi, eikä eläin. Sieni viihtyy lämpimässä ja kosteassa, ja elää keratiinista, joka on kynsien, hiusten ja ihon pääproteiini. Kynsisieni aiheuttaa keratiiniin ylituotannon kynsissä ja saattaa aiheuttaa kynsien paksuuntumista ja irtoamista kynsipedistä. 

Jaloissa saattaa asustaa melkein 200 erityyppistä sientä – enemmän kuin missään muualla kehossa – mutta ne kaikki eivät ole haitallisia. Kaksi sienen päätyyppiä, jotka aiheuttavat kynsitulehdusta ovat dermatofyytti ja hiiva. Dermatofyytti on tavallisesti syypää kynsisieneen lämpimissä osissa maapalloa, hiivat puolestaan ovat tavallisempia tropiikissa ja useimmiten syypää sormenkynsien tulehduksiin. On olemassa monia erityyppisiä hiivoja, jotka voivat aiheuttaa sormenkynsien kynsisienen (onykomykoosi), mutta suurin osa johtuu Candida albicans-hiivasta. Tämä on sama hiiva, joka aiheuttaa emättimen hiivatulehduksen. Home on toinen yleinen syy sieni-infektioihin trooppisilla alueilla.

Kynsisieni varpaassa

Värjääntynyt varpaankynsi

Kynsisienen riskitekijä

Kynsisientä tyypillisesti seuraa ihon sienitulehdus tai vahingoittunut kynsi, mutta tietyt sairaudet, jotka heikentävät immunijärjestelmää, voivat olla myös yksi riskitekijä.

  • Sienitulehdus ihossa, jalkasilsa eli jalkasieni eli Athlete's foot, aiheuttaa kutinaa, hilseilyä ja punoitusta varpaiden välisessä ihossa ja on yleinen syy kynsisienitulehdukseen. Kaikista ihmisistä, joilla on jalkasieni, noin kolmasosa kärsii myös kynsisienestä. Sekä jalkasienen (athlete's foot) että kynsisienen (onykomykoosi) aiheuttaa dermatofyytti ja tulehdus voi helposti levitä ihosta varpaankynsiin.
  • Vahingoittunut kynsi tai iho. Kynsien pureskelu, toistuva vamma, vanhat loukkaantumiset ja pienet haavat kynttä ympäröivässä ihossa voivat lisätä sienitulehduksen riskiä. Kynsinauhat voivat myös vahingoittua ja altistua kynsisieni-infektiolle (onykomykoosi), jos käsiä liotetaan pitkiä aikoja vedessä, esimerkiksi, jos työnkuvaan kuuluu runsaasti astioitten pesemistä käsin.
  • Altistuminen kosteudelle. Sieni viihtyy lämpimässä ja kosteassa ympäristössä ja erityisesti uimahallit ja yleiset suihkutilat ovat otollisia elinympäristöjä sienelle. Itse asiassa uimareilla on kolme kertaa suurempi riski saada kynsisieni, kuin niillä, jotka eivät harrasta uimista. Kynsisieni on myös tarttuvaa, joten yleisten suihkutilojen käyttö, sekä paljain jaloin kävely esimerkiksi pukuhuoneissa kasvattavat riskiä kynsisienitartuntaan.
  • Ahtaat jalkineet. Kynsisieni on yleisempi varpaankynsissä, kuin sormienkynsissä, osittain siksi, että sieni viihtyy pimeässä, kosteassa ja lämpimässä, ja esimerkiksi kengät tarjoavat otollisen elinympäristön sienelle. Kengät heikentävät myös verenkiertoa jaloissa, mikä vaikeuttaa immuunijärjestelmän tulehduksen huomaamista ja taistelemista tulehdusta vastaan.  Käyttämällä ahtaita, hikisiä kenkiä, altistaen varpaankynnet toistuvalle vammalle on luultavasti yksi syy, miksi juuri urheilijat ovat alttiita saamaan jalkasienitartunnan eli jalkasilsan.
  • Sairaudet ja lääkkeet. Jos immuunijärjestelmä on heikentynyt sairauden tai lääkityksen, kuten steroidien tai antibioottien vuoksi, kasvattaa se riskiä saada herkemmin kynsisieni-infektio. Myös psoriaasis, tulehdukselliset suolistosairaudet, AIDS, diabetes, syöpä tai huono verenkierto yhdistetään kasvavaan riskiin saada kynsisieni-infektio.
  • Ikä. Kynsisienitulehdukset lisääntyvät iän myötä ja useailla yli 60-vuotialla henkilöillä ilmenee kynsisieni. Tämä johtuu suureksi osaksi siitä, että tavallisesti iäkkäimmillä ihmisillä on heikentynyt verenkierto ja paksummat kynnet, jotka kasvavat hitaammin.
  • Perintötekijät. Kynsisieni ei ole periytyvää, mutta geneettiset seikat voivat joko altistaa infektiolle tai tehdä kykeneväisemmän taistelemaan tulehdusta vastaan. Jos yhdellä perheenjäsenellä on kynsisieni-infektio, voi se tarttua myös muihin perheenjäseniin, esimerkiksi yhteisten suihkutilojen tai henkilökohtaisten tavaroiden, kuten pyyhkeiden lainaamisen välityksellä.

Muita seikkoja. Tupakointi, tekokynsien käyttö ja runsas hikoilu voivat lisätä riskiä saada kynsisienitulehdus. Tämä on myös yleisempää miesten, kuin naisten keskuudessa. 

Kynsisieni – lue lisää

Mitkä ovat kynsisienen oireet ja niiden hoitokeinot?

Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoito vaatii kärsivällisyyttä, mitkä ovat eri hoitomahdollisuudet?

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää