Kynsisienioireet

Kynsisienioireet voivat kehittyä vuosien ajan.

Hauraat, paksut ja värjäytyneet kynnet ovat yleinen kynsisienen oire. Nämä oireet voivat kehittyä pitkän ajan kuluessa. Siksi useat eivät välttämättä ole tietoisia tartunnasta, vaikka kynsisieni on yleinen sairaus, jonka saamisen riski yleistyy iän myötä. Kynsisientä on monta eri tyyppiä ja kynsisienen oireet voivat vaihdella kynsisienen tyypistä riippuen. Kahden yleisimmän kynsivaurion syynä on sieni, joka tulehduttaa ihon, niin kutsuttu dermatofyytti. Sieni syö keratiinia, joka on tärkein kynsiä kasvattava ja vahvistava proteiini. Kaikki kynsivauriot eivät johdu sienestä – psoriaasis, ihottuma ja Reiterin oireyhtymä voivat aiheuttaa saman tyyppisiä oireita. 

Kynsisieni voi tarttua yhteen tai useampaan kynteen ja on yleisempi isovarpaissa ja pikkuvarpaissa, koska nämä ovat useimmiten suorassa kontaktissa kenkiin. Infektio on alussa kivuton, mutta hoitamattomana sairaus tuo mukanaan epämukavuutta ja voi aiheuttaa haittaa seisoessa tai kävellessä. Infektoitunut varpaankynsi kasvaa yleensä niin paksuksi, että sitä voi olla vaikea leikata ja siistiä, myös kenkien pitäminen voi tuntua epämiellyttävältä. Joissakin tapauksissa kynsi voi irrota kynsipedistään aiheuttaen näkyviä valkoisia tai keltaisia laikkuja. Lopulta kynsi voi irrota kokonaan. Infektoitunut kynsi on rumannäköinen ja voi aiheuttaa huomattavaa nolouden tunnetta ja sosiaalista häpeää, erityisesti sormenkynsissä.

Kynsisieni varpaassa
Varpaankynnen värjääntymä

Erityyppisiä kynsisieniä ja niiden oireet

  • Distaalinen ja lateraalinen kynnenalainen kynsisilsa (Distal and lateral subungal onychomycosis) on eittämättä yleisin kynsisieni-infektio ja aiheuttaa 90 % kaikista tapauksista. Tämän tyypin sieni vaikuttaa yleensä sekä kynteen että kynnen alla olevaan ihoon, ja on yleisempi varpaankynsissä kuin sormien kynsissä. Tulehdus alkaa yleensä värjäytyneenä alueena isovarpaan kulmasta ja leviää hitaasti kynsinauhaan. Muita oireita ovat kuoppaiset merkit, keltaiset viivat kynsipedissä, sekä värjäytymät ja kynnen paksuuntuminen, joka voi aiheuttaa kynnen liuskoittumista ja kynsi voi irtaantua kynsipedistä. Kynnen alle mahdollisesti jäävät roskat voivat muuttaa kynnen ruskeaksi ja pahanhajuiseksi. Tulehdus voi myös aiheuttaa kynsien haurastumista, ja kynsistä tulee pehmeät ja katkeilevat.
  • Proksimaalinen kynnenalainen kynsisilsa (Proximal subungal onychomycosis) on samankaltainen kuin distaalinen kynsisilsa, mutta alkaa kynnen tyvestä siirtyen hitaasti kohti kynnen kärkeä aiheuttaen kohouman kynnessä. Tämä kynsisieni-tyyppi on todella harvinainen ja ilmenee tyypillisesti ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.
  • Valkoinen pinnallinen kynsisilsa (White superficial onychomycosis) on sieni-infektio, joka aiheuttaa valkoisia läikkiä tai viivoja kynnen pinnalle ja voi infektion edetessä aiheuttaa kynnen pehmenemistä, kuivuutta ja murenemista. Lopulta kynsi voi vaurioitua, katketa, värjääntyä ruskeaksi tai harmaaksi, mutta toisin kuin distaalisessa tyypissä, kynsi ei irtoa kynsipedistä.
  • Onykomykoosi-infektion aiheuttaa Candida-hiiva. Keltaiset, ruskeat, valkoiset tai paksuuntuneet kynnet ovat yleisiä hiivan aiheuttaman kynsi-infektion oireita. Joillakin ihmisillä, joilla on Candida-hiivasta aiheutunut infektio, on usein myös hiivatulehdus suussa tai he kärsivät kroonisesta kynsivallin tulehduksesta (paronychia), joka on yksi yleisimmistä ihotulehdustyypeistä.

Kuivien ja hauraiden kynsien hoito

Jos sinulla on hauraat, liuskoittuneet tai halkeilleet kynnet johtuen pääasiassa ympäristötekijöistä, voi elämäntapojen muuttaminen olla ratkaisu ongelmaan. Esimerkiksi välttämällä käsien ja jalkojen pitkäaikaista liottamista, sekä kuivaamalla kädet ja jalat huolellisesti kastumisen jälkeen. Käytä mietoa saippuaa ja vältä käsien liiallista pesua. Vältä myös kynsien altistamista kemikaaleille, kuten vahvat kynsilakanpoistoaineet, muista myös kosteuttaa kädet ja kynnet päivittäin.

Jos kynsisieni tai kynsipsoriaasi on syynä kuiville ja hauraille kynsille, tarvitset lisähoitoa päästäksesi eroon tulehduksesta, ja mitä aiemmin aloitat hoidon, sen parempi. Lievästä kohtuullisiin kynsisienitapauksiin (onychomycosis) on saatavana monia itsehoitovoiteita ja kynsilakkoja. Yksi vaihtoehto on Nalox, joka on tehokas paikallishoito kynsisienen ja kynsipsoriaasin vahingoittamiin kynsiin. Nalox parantaa myös värjäytyneen sekä epämuodostuneen kynnen ulkonäköä. Nalox lisää kosteutta kynnessä, pehmentää hellävaraisesti kynsilevyn pintaa ja muuttamalla kynnen mikroympäristöä ja parantamalla kokonaisvaltaisesti koko kynttä, pitää kyntesi hyvässä kunnossa. Nalox-hoidon ensimmäiset tulokset näkyvät usein jo viikon käytön jälkeen*. 

Vaikeammissa kynsisienitulehduksissa paikallishoito ei välttämättä ole riittävä ja lääkärisi saattaa ehdottaa hoitokeinoksi suun kautta otettavia lääkkeitä, kynnen poistamista tai laserhoitoa. Vaikka vaikeammissa tapauksissa kynsisienen hoitoon ei ole keinoa, hoidetaan näitä tapauksia steroidi-injektioilla.

Kynsisienen ja kynsipsoriaasin hoito on haastavaa ja huolimatta siitä, minkä hoitokeinon valitset, voi täydelliseen sormenkynsien kynsisienen paranemiseen kulua puolikin vuotta ja varpaankynsien kohdalla tämä aika voi olla jopa kokonaisen vuoden. 

Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoito vaatii kärsivällisyyttä, mitkä ovat eri hoitomahdollisuudet?

Kynsisieni urheilijoilla

Kynsisieni on yleisempi urheilijoilla. Mitkä ovat urheilijoiden riskitekijät?

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää