Kynsimuutokset

Tiesitkö, että jopa puolet kynsivaurioista ovat seurausta kynsisienisairauksista?

Yleisin syy kynsiongelmiin on kynsisieni, mutta rumannäköiset ja värjääntyneet kynnet voivat olla myös oire kynsipsoriaasista, kuivista kynsistä tai pinnallisista vaurioista. Kuiva kynsi voi katketa, liuskoittua ja kuiva kynsi on usein lisäksi kellertävä. Kynsistä voi tulla myös kovat ja paksut, mikä vaikeuttaa kynsien hoitamista. Puolet kynsivaurioista johtuu kynsisienisairauksista, eikä ole epätavallista, että kynnessä esiintyy samanaikaisesti sekä sieni-infektio että psoriaasi.

Koska kynsien sienitulehdukset ovat alkuvaiheessa usein kivuttomia, jättävät monet ihmiset nämä oireet huomiotta, eivätkä välttämättä ole edes tietoisia kynsisienestä. Hoitamattomana kynsisieni saattaa olla epämiellyttävä, sekä pitkittyessään aiheuttaa kynsien irtoamista. Joissakin tapauksissa varpaankynnet voivat paksuuntua siinä määrin, että kenkien käyttö tuntuu epämiellyttävältä. Infektoituneet, rumannäköiset kynnet voivat myös aiheuttaa mielipahaa.  

Sienitulehduksen ja kynsipsoriaasin vahingoittamia kynsiä on usein hankala hoitaa sillä infektio on kynnen sisällä. Tämän vuoksi on tärkeää aloittaa vahingoittuneiden kynsien hoito jo varhaisessa vaiheessa ja jatkaa hoitoa kunnes infektoituneen kynnen tilalle on kokonaan kasvanut uusi, terve kynsi. Tämä on pitkäkestoinen prosessi, ja esimerkiksi isovarpaankynnen uudelleenkasvamiseen saattaa kulua jopa vuosi.

Kynsisieni varpaassa
Varpaankynnen värjääntymä

Sienisairauksista johtuvat kynsivauriot

Kynsien sieni-infektioista, jotka myös tunnetaan nimellä onykomykoosi, kärsii arviolta 10 prosenttia aikuisväestöstä ja 50 prosenttia yli 70-vuotiaista. Kynsien sieni-infektiot ovat vähintään kolme kertaa yleisimpiä uintia harrastavilla ja erityisesti ihmisillä, jotka käyttävät jatkuvasti yleisiä uimahalleja, yleisiä suihkuja ja kuntosaleja. Kynsisieni on myös yleistä esimerkiksi urheilijoilla, jotka hikoilevat paljon, sillä kynsisieni viihtyy lämpimässä ja kosteassa. Seurauksena on usein myös ihon sieni-infektio, esimerkiksi jalkasieni eli jalkasilsa.  

Kynsisieni, joka on yleisempi varpaankynsissä kuin sormenkynsissä, vaikuttaa kynnen kuolleessa kudoksessa sekä kynnen ympärillä, ja voi aiheuttaa kynnen paksuuntumista ja haurastumista. Yksi yleinen kynsisienitartunnan oire on värjääntyneet kynnet, jotka ovat usein kellertäviä tai vihertäviä. Muita kynsivaurioiden oireita ovat muutokset kynnen muodossa, kynnen irtoaminen, haparoituneet kynnen ulkoreunat, sekä kynnen kiillottomuus. Kynsisienitartunta ei ole hengenvaarallinen, mutta voi aiheuttaa kipua ja epämiellyttävää oloa. Kynsisieni on myös tarttuvaa ja voi hoitamattomana levitä muihin kynsiin tai kanssaihmisiin.

Vaikka kynsisientä voi olla hankala hoitaa, on siihen olemassa tehokkaita hoitokeinoja. Lieviin ja kohtalaisiin tulehduksiin, joissa koko kynsi ei ole vielä infektoitunut, paikallinen hoito, kuten Nalox on suositeltava apu. Nalox hoitaa kynsisientä, vähentää värjäytymiä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Vakavat sienitulehdukset, joita ei pystytä hoitamaan ulkoisesti, hoidetaan yleensä suun kautta otettavilla reseptilääkkeillä. Näillä on kuitenkin todettu olevan merkittäviä sivuvaikutuksia. Joissakin tapauksissa kynsisienestä eroon pääsemiseksi laserhoito tai kynnen poisto voivat olla tarpeen.

Kynsipsoriaasista johtuvat kynsivauriot

Psoriaasis on krooninen autoimmuunisairaus, jossa keho tuottaa ylimääräisiä ihosoluja, jotka muodostavat hilseileviä läiskiä, jotka voivat haavautua. Psoriaasista voi ilmetä kaikkialla kehossa ja psoriaasista sairastavista noin 50 prosenttia kärsii kynsipsoriaasista. Kynsipsoriaasin oireita ovat kuoppaiset kynnet, värjäytymät, epämuodostumat ja kynnen kynsipedistä irtoaminen (onykolyysi). Kynsipsoriaasissa kynsien haurastuminen on myös yleistä, johtuen kynsiä tukevan rakenteen heikentymisestä. Jos samanaikaisesti ilmenee kynsisieni-infektiota, voi kynnestä muodostua normaalia paksumpi.

Vaikka psoriaasis ei ole tarttuvaa, voi se hoitamattomana johtaa toiminnallisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Kynsipsoriaasiin ei tällä hetkellä ole parantavaa hoitokeinoa, mutta sen ilmenemiseen ja käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa hyvin tuloksin. Nalox hoitaa kynsipsoriaasille altistuneita kynsiä ja toimii tehokkaana hoitokeinona, kun kynsipsoriaasi ja kynsisieni ilmenevät yhtäaikaisesti. Nalox hoitaa tulehduksen aiheuttaneen sienen ja kliiniset testit ovat todistaneet sen vähentävän värjäytymiä sekä parantavan kynnen ulkonäköä jo kahden viikon käytön jälkeen. Parantamalla kynnen kosteustasapainoa, Nalox silottaa kynnen ulkokerroksia hellästi ja muuttamalla kynnen mikroympäristöä ja vahvistamalla kynnen pintaa, Nalox pitää kynnet hyvässä kunnossa.

Vakavimmissa tapauksissa kynsipsoriaasia hoidetaan toisinaan lääkärin määräämien voiteiden avulla tai kynsiin suihkutettavien ruiskeiden avulla. Jos mistään näistä hoitokeinoista ei ole apua, kynsi voidaan joutua poistamaan kirurgisesti. 

Nalox – Kolmivaikutteinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjäytymiä sekä vahvistaa ja tasoittaa kynnen pintaa

Mistä Naloxia voi ostaa?

Nalox on saatavilla lähimmästä apteekista ja verkkoapteekista.

Nalox – Ainutlaatuinen,
kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää