Hauraat kynnet –Yleinen kynsisienen oire

Jos sinulla on kuivat ja hauraat kynnet, niin kynsien proteiinikerrokset ovat taipuvaisia irtoamaan ja katkeamaan. 

Hauraat kynnet, lääketieteelliseltä nimeltään onychorrhexis, tai eräänlaisen kynsien ravitsemushäiriön, dystrofian, voi saada kuka tahansa, mutta se on hyvin yleistä erityisesti iäkkäämmillä naisilla. Kynsidystrofia tarkoittaa kirjaimellisesti heikkoa kynnen muotoa ja kuntoa. Kynsidystrofian aiheuttaa usein jokin trauma tai tulehdus, kuten kynsisieni (onychomycosis) tai kynsipsoriaasis. Kuiva ilma, toistuva käsien pesu ja käsien altistuminen kemikaaleille voi lisätä kynsien haurastumisen riskiä. Ikääntyminen ja perintötekijät saattavat myös heikentää kynsiä, sekä tehdä niistä herkemmin katkeilevat.

Hauraiden kynsien oireet

Yleisiä oireita kuiville ja hauraille kynsille ovat kynsien muodonmuutokset ja liuskeinen kynsilevyn pinta, joka voi olla jakautunut pituussunnassa. Myös pieniä kynnenpalasia voi katkeilla. Toisinaan pehmeää, keltaista keratiinia muodostuu kynnen alle aiheuttaen kynsilevyn kohoamista ja lopulta kynnen löysentymistä/irtoamista (onycholysis). Jos kynsi irtoaa, se ei välttämättä kasva takaisin kunnolla uudelleen. Vaikka kynsidystrofia ei ole vaarallinen vaiva, voivat vahingoittuneet kynnet olla kivuliaita sekä rumannäköisiä. Epäesteettiset kynnet voivat aiheuttaa myös nolouden tunnetta ja stressiä sosiaalisissa tilanteissa. 

Hauraat kynnet

Haurastunut kynsi

Syitä hauraisiin kynsiin

  • Kynsisieni. Kyseinen tulehdus on suurin syy hauraisiin kynsiin. Sieni on loismikro-organismi, joka voi tunkeutua kynteen pienistä viilloista tai kynnen ja alla olevan ihon välistä. Erityisesti varpaankynnet ovat herkkiä kynsisienelle (onychomycosis), johtuen ahtaista kengistä, jotka luovat kosteassa, pimeässä ja lämpimässä viihtyvälle kynsisienelle täydellisen elinympäristön. Kynsien hapertumisen ja liuskoittumisen lisäksi sieni-infektiot voivat aiheuttaa kynsien värimuutoksia ja kynsien paksuuntumista.
  • Psoriaasis. Kynsipsoriaasi vaivaa arviolta puolta ihopsoriaasista kärsivistä ja voi aiheuttaa vaurioita kynnen alle, mistä seurauksena ovat halkeilevat ja epämuodostuneet kynnet. Kynsien kuoppaisuus, löystyminen, haurastuminen ja värjäytymät ovat muita kynsipsoriaasin oireita.
  • Vamma. Kynnen litistyminen tai varpaan kolauttaminen voi aiheuttaa verenvuotoa kynnen alla, mikä voi johtaa kynnen värjääntymiseen ja haurastumiseen. Lopulta kynsi voi löystyä kynsipedistä ja irrota kokonaan. Jos kynsipeti on vahingoittunut vamman vuoksi, uusi kynsi ei välttämättä enää kasva kunnolla uudestaan.
  • Muut sairaudet: Joissakin tapauksissa hauraat kynnet ovat merkki vakavammasta terveydentilan muutoksesta, kuten ravitsemushäiriö, kilpirauhasen liikatoiminta tai muu umpierityshäiriö.

Kuivien ja hauraiden kynsien hoito

Jos sinulla on hauraat, liuskoittuneet tai halkeilleet kynnet johtuen pääasiassa ympäristötekijöistä, voi elämäntapojen muuttaminen olla ratkaisu ongelmaan. Esimerkiksi välttämällä käsien ja jalkojen pitkäaikaista liottamista, sekä kuivaamalla kädet ja jalat huolellisesti kastumisen jälkeen. Käytä mietoa saippuaa ja vältä käsien liiallista pesua. Vältä myös kynsien altistamista kemikaaleille, kuten vahvat kynsilakanpoistoaineet, muista myös kosteuttaa kädet ja kynnet päivittäin.

Jos kynsisieni tai kynsipsoriaasi on syynä kuiville ja hauraille kynsille, tarvitset lisähoitoa päästäksesi eroon tulehduksesta, ja mitä aiemmin aloitat hoidon, sen parempi. Lievästä kohtuullisiin kynsisienitapauksiin (onychomycosis) on saatavana monia itsehoitovoiteita ja kynsilakkoja. Yksi vaihtoehto on Nalox, tehokas paikallishoito kynsisienen ja kynsipsoriaasin vahingoittamiin kynsiin. Nalox parantaa myös värjäytyneen sekä epämuodostuneen kynnen ulkonäköä. Nalox lisää kosteutta kynnessä, pehmentää hellävaraisesti kynsilevyn pintaa ja muuttamalla kynnen mikroympäristöä ja parantamalla kokonaisvaltaisesti koko kynttä, pitäen kyntesi hyvässä kunnossa. Ensimmäiset näkyvät tulokset paranemisesta ovat huomattavissa jo viikon kuluessa* hoidon aloittamisesta. On kuitenkin tärkeää jatkaa hoitoa, kunnes uusi terve kynsi on kasvanut vaurioituneen tilalle.

Vaikeammissa kynsisienitulehduksissa paikallishoito ei välttämättä ole riittävä ja lääkärisi saattaa ehdottaa hoitokeinoksi suun kautta otettavia lääkkeitä, kynnen poistamista tai laserhoitoa. Vaikka vaikeammissa tapauksissa kynsisienen hoitoon ei ole keinoa, hoidetaan näitä tapauksia steroidi-injektioilla.

Kynsisienen ja kynsipsoriaasin hoito on haastavaa ja huolimatta siitä, minkä hoitokeinon valitset, voi sormenkynsien kynsisienen paranemiseen kulua puolikin vuotta ja varpaankynsien kohdalla tämä aika voi olla jopa kokonaisen vuoden. 

Kynsipsoriaasin oireet

Noin puolet psoriaasista kärsivillä on oireita myös kynsissä.

Kynsisieni (kynsisieni-oireet)

Psoriaasipotilailla on suurentunut riski kynsisieni-infektioon

Nalox – Ainutlaatuinen, kolmitehoinen apu kynsisieneen

Nalox hoitaa ja ehkäisee kynsisientä, vähentää kynnen värjääntymistä ja vahvistaa sekä silottaa kynnen pintaa. Näkyviä tuloksia jo viikossa.

Lue lisää